Filmblad Skrien in zwaar weer

Het volgende las ik bij FilmTotaal:

Al meer dan driehonderd vertegenwoordigers van de Nederlandse filmwereld hebben een steunbetuiging aan het filmtijdschrift Skrien ondertekend. Zij uiten daarmee hun zorgen over het dreigende verdwijnen van Skrien. De Raad voor Cultuur adviseerde minister Plasterk (OC&W) in zijn onlangs gepubliceerde Subsidieplanadvies 2009-2012 de subsidie aan het filmblad Skrien stop te zetten. Opvolging van dat advies betekent het einde van Skrien, dat in november zijn veertigjarig jubileum viert.

NRC Handelsblad wijdt er vandaag ook een artikel aan, dat helaas niet op de site van de krant te lezen is. Daaruit is af te leiden dat Skrien het onderspit moet delven tegen de Filmkrant. Zelf zag Skrien een toekomst voor zich waarin het onder de hoede zou opereren van het komende sectorinstituut voor de film. Een vergelijkbare constructie als bij het British Film Institute, dat het blad Sight & Sound uitgeeft. 'Het wonderlijke is dat het model Sight & Sound en BFI in het advies van de Raad voor Cultuur niet wordt genoemd bij Skrien, maar wel bij de Filmkrant', schrijft NRC. En:

Degenen die het dichtst betrokken zijn bij de oprichting van het sectorinstituut tonen zich volkomen verrast door het advies van de Raad voor Cultuur. Sandra den Hamer, beoogd directeur van het sectorinstituut noemt het advies "buitengewoon ongelukkig". Edwin van Huis, door het ministerie aangesteld als 'kwartiermaker' voor het sectorinstituut, dacht eerst "dat de raad Skrien en de Filmkrant door elkaar had gehaald"; voor Van Huis is Skrien met zijn "buitengewoon hoge kwaliteit" de beoogde partner voor het nieuwe instituut: "Met de Filmkrant is en wordt niet gesproken voor het sectorinstituut."

Eerlijk gezegd kan ik me wel iets voorstellen bij het advies om de subsidie aan Skrien stop te zetten. De laatste keer dat ik het blad las, vond ik veel stukken oninteressant en/of matig geschreven. Wat dat betreft moet Skrien het inderdaad afleggen tegen de Filmkrant.
Ik ben niet de enige die Skrien zelden meer leest, zoals mag blijken uit het commentaar van een bezoeker van FilmTotaal:

Maar leest iemand hier wel eens de Skrien? Ik ken het van naam, heb het ooit wel eens ergens zien liggen, maar heb het eigenlijk nooit gelezen… Is 't wat?

Lees ook:Tv-tip: Bin-jip (Kim Ki-duk, 2004)
Lees ook:Filmkrant prik(kel)t directeuren
Lees ook:Den Hamer van Rotterdams filmfestival naar Filmmuseum
Lees ook:Filmkrant: wat is beste dvd van het jaar?
Lees ook:De beste tien

6 reacties op “Filmblad Skrien in zwaar weer

  1. Maarten

    nog nooit van gehoord

      /   Beantwoorden  / 
  2. Frozzy

    Mijn docent film kon het af en toe niet laten om de Skrien flink af te zeiken qua inhoudelijkheid. Ik heb het blad nooit gelezen, je moet er immers lid van worden.

    Dat is dan ook het grote voordeel van de Filmkrant: gratis en op veel plaatsen verkrijgbaar. Ik lees hem altijd van achter naar voor en ben goed te spreken over de inhoud. Heerlijk, die pittige recensies. Ben het er niet altijd mee eens, maar het zet zeker aan tot reflectie wanneer je de film ook hebt gezien. En de artikelen zijn lekker niet te lang :-)

      /   Beantwoorden  / 
  3. Sweet T

    @Frozzy: docent film? Wat voor opleiding heb je gedaan dan? *nieuwsgierig*

      /   Beantwoorden  / 
  4. Frozzy

    @ Sweet T: Ik ben nog bezig met mijn scriptie voor literatuurwetenschap. Daarin is ook veel aandacht aan intermedialiteit besteed, en dan met name aan film. Vandaar. Kwam mij wel goed uit, want ik ben in de loop der jaren nogal een filmverslaafde geworden en werk ook in een bioscoop :-) .

      /   Beantwoorden  / 
  5. Sweet T

    Je hebt het goed voor elkaar, Frozzy! :)

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.