Filmkrant prik(kel)t directeuren

Opvallende pagina in de nieuwe Filmkrant: een kopje Vacatures, met daarnaast 'Gezocht: 4 directeuren (m/v).' Daaronder staan vier functie-omschrijvingen voor directeuren van respectievelijk het Filmfestival Rotterdam, het documentairefestival IDFA, het Nederlands Fonds voor de Film en het Filmmuseum. 'Wie durft het aan: bobo worden in de filmwereld?' schrijft de Filmkrant, die kandidaten oproept een open sollicitatie te sturen naar [email protected]. Ben benieuwd of er reacties binnenkomen.

Uit de advertentieteksten wordt duidelijk dat de Filmkrant op deze manier kritiek wil uiten op de vier huidige directeuren van deze instellingen. Zij hebben blijkbaar niet de kwaliteiten en eigenschappen die het filmblad opsomt, die de directeuren wél zouden moeten hebben. Zo zou het Rotterdams filmfestival een directeur moeten krijgen met meer filmliefde, een mening en een visie over film heeft, 'het licht aandoet in de donkere kamers van de programmeurs' en 'plichtmatige inleidingen bij voorstellingen of prijsuitreikingen verruilt voor vlammende betogen'. Ook vindt de Filmkrant dat de directeur te veel belang hecht aan sponsors en geldschieters en te weinig aan 'Jan met de Pet'.
Bij het IDFA, 'een comfortabel dekbed dat wel eens opgeschud mag worden', richt de kritiek van de Filmkrant zich vooral op de programmering, die te veel in Geert Mak-sferen zit, niet verrast en te politiek correct is. Het mag ook wel eens uit zijn met de 'eindeloze debatten', vindt de Filmkrant.
Het zou aardig zijn als de Filmkrant met deze kritiek in een prikkelende vorm iets los weet te maken – als de betreffende directeuren eens inhoudelijk reageren. Zoals gezegd: ik ben benieuwd.

Lees ook:Den Hamer van Rotterdams filmfestival naar Filmmuseum
Lees ook:Wolfson blijft directeur IFFR
Lees ook:Tv-tip: Mulholland Drive (David Lynch, 2001)
Lees ook:Filmblad Skrien in zwaar weer
Lees ook:IDFA-trailers online

2 reacties op “Filmkrant prik(kel)t directeuren

  1. Frozzy

    Ik moest erg lachen om die advertenties, maar zou natuurlijk juist droevig moeten zijn als ik de situatie beter zou kennen die de advertenties schetsen m.b.t. de realiteit. Er komen vast reacties op binnen!

      /   Beantwoorden  / 
  2. Han

    Het is altijd moeilijk om een keuze te maken tussen al die films die worden ingezonden en je kunt het nooit goed genoeg doen. Soms zouden ze de kennis moeten lenen bij andersoortige festivals omdat er daar vanuit een ander perspectief naar gekeken wordt.
    Zo zijn er Beeld voor Beeld, Cinema Asia, Himalaya Filmfestival die vaak een bijzonder aanbod hebben waar die grote festivals niet aan kunnen tippen.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.