De helaasheid der dingen opent 36ste Filmfestival Gent

De nieuwe film van Felix van Groeningen, De helaasheid der dingen – je weet wel: van die naakt fietsende regisseur op Cannes – opent op 6 oktober de 36ste editie van het Filmfestival Gent.

De helaasheid der dingen, naar het gelijknamige boek van Dimitri Verhulst, gaat over de 13-jarige Gunther Strobbe die samenwoont met zijn vader en zijn drie ooms bij zijn grootmoeder, in het smerigste kot van Reetveerdegem. De jongen wordt er dagelijks geconfronteerd met ontzaglijke volumes alcohol, vrouwen versieren en schaamteloos nietsdoen. Alles wijst er op dat Gunther hetzelfde lot beschoren is. Of kan hij toch ontsnappen aan ‘de helaasheid der dingen’?

Volgens het Filmfestival Gent is ‘De helaasheid der dingen een zeer gelaagde en meeslepende film, die bijzonder goed gemaakt is.’

Cannes
De helaasheid der dingen was eerder dit jaar geselecteerd voor de Quinzaine des Réalisateurs op het filmfestival van Cannes. De film ging er niet onopgemerkt voorbij, ondermeer doordat van Groeningen samen met producent Dirk Impens (Menuet) en enkele hoofdrolspelers naakt over de Croisette fietsten.

Filmfestival Gent
De 36ste editie van het Filmfestival Gent vindt plaats van 6 tot 17 oktober op diverse locaties in de stad. Zoals eerder gezegd, de focus ligt dit jaar op Azië, met speciale aandacht voor Chinese cinema, een filmconcert met de Japanse componist Shigeru Umebayashi en een tentoonstelling rond de Japanse animatiefilmkunst anime. Het volledige programma van het festival wordt op 23 september bekend gemaakt.

Lees ook:36ste Filmfestival Gent focust op Azië
Lees ook:Japanse animatie @ Filmfestival Gent
Lees ook:Belgische regisseur naakt in Cannes
Lees ook:Rolf de Heers Ten Canoes wint in Gent
Lees ook:De scores in Gent

3 reacties op “De helaasheid der dingen opent 36ste Filmfestival Gent

 1. Fenna

  Komende week is er in Maastricht een super leuk festival. De Zomeravonden! Van woensdag 12 t/m zondag 16
  augustus wordt het genieten van muziek, dans, theater, film, beeldende kunst, dj´s, spelletjes, workshops en meer. Naast vele culturele hoogtepunten is Zuid-Limburg een super regio om te wonen. Leuke huizen (met tuin!) met goeie prijs-kwaliteit verhoudingen. Kijk maar eens op http://www.zuidlimburg.nl

    /   Beantwoorden  / 
 2. Doortje

  Hoi Fenna,

  Bedankt voor de tip! Leuk dat je met ons meedenkt. Helaas is jouw festival al geweest. Maar we onthouden hem voor de volgende keer!

  Groetjes,
  Doortje van der Molen

    /   Beantwoorden  / 
 3. fees

  Is er in 2011 ook nog ergens een film festival

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.