Little Miss Sunshine op weg naar een Oscar?

'The little movie that could' wordt Little Miss Sunshine (foto) in Amerikaanse media vaak genoemd, een verwijzing naar het kinderverhaal The Little Engine That Could (met het telkens herhaalde motto 'I-think-I-can'). Wát Little Miss Sunshine dan kan? Nou, misschien wel de Oscar voor beste film winnen. Waren Babel en The Departed eerst zwaar favoriet, de laatste weken wordt steeds vaker gespeculeerd dat Little Miss Sunshine vannacht wel eens met de hoofdprijs aan de haal kan gaan. Dat zou een opmerkelijke prestatie zijn voor een kleine, onafhankelijke film die door een distributeur werd opgepikt op het Sundance-filmfestival en daarna een groot succesverhaal werd. Gisteravond won Little Miss Sunshine in elk geval alvast de prijs voor beste film bij de Independent Spirit Awards. En de prijs voor beste buitenlandse film bij de Franse filmprijzen, de Césars.
De Independent Spirit Awards zijn bedoeld voor films en filmmakers die onafhankelijkheid belichamen en de gevestigde orde uitdagen, zoals de organisatie het omschrijft.
Naast de prijs voor beste film won Little Miss Sunshine ook de prijzen voor beste regisseur, beste mannelijke bijrol (Alan Arkin) en beste eerste scenario.
De prijzen voor beste acteur en actrice gingen naar de hoofdrolspelers van Half Nelson: Ryan Gosling (ook voor een Oscar genomineerd) en Shareeka Epps.
De Someone To Watch Award ging naar Julia Loktev, regisseuse van Day Night Day Night. Een Special Distinction Award ging naar David Lynch en Laura Dern, voor hun bijzondere samenwerking, terwijl wijlen Robert Altman een Honorary Spirit Award kreeg.

Bij de Franse Césars, ook gisteravond uitgereikt, ging de onderscheiding voor beste Franse film naar Lady Chatterley. Actrice Marina Hands kreeg voor haar rol in die film de prijs voor beste actrice. De prijs voor beste regisseur ging naar Guillaume Canet voor Ne le dis à personne; François Cluzet kreeg de prijs voor beste acteur voor zijn rol in die film.
De César voor beste documentaire ging naar Dans la peau de Jacques Chirac.

Lees ook:Franse komedie wint in Tokio
Lees ook:San Sebastian: Iraanse en Franse film delen prijs beste film
Lees ook:The Host grote winnaar bij Asian Film Awards
Lees ook:The Host grote winnaar Koreaanse Blue Dragon Awards
Lees ook:Constant Gardener beste soundtrack

2 reacties op “Little Miss Sunshine op weg naar een Oscar?

  1. Frozzy

    Maar even onder ons: zo goed was Little miss Sunshine toch helemaal niet? Ik bedoel, ik moest wel lachen, ook de 2e keer dat ik de film (gedeeltelijk) zag, maar toch, uiteindelijk bestond de film uit veel clichés en ongeveer geen diepgang. Of moeten we deze film prijzen omdat het een film van Amerikaanse bodem is en zouden we het van Europeanen niet zo’n opmerkelijke prestatie vinden?

      /   Beantwoorden  / 
  2. Sietse

    Nee, vond ik ook niet. Wel onderhoudend, maar niet veel meer dan dat. De ophef erover begreep ik ook niet zo goed, maar in de aanloop naar de Oscars kan er iets op gang komen dat uiteindelijk weinig meer met de kwaliteit van de film van doen heeft. Ik denk dat Little Miss Sunshine vooral een symbool werd van een kleine independent-film die op eigen kracht heel wat grote Hollywoodfilms versloeg. Het David vs Goliath-effect.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.