Franse komedie wint in Tokio

Een rondje prijzen. Te beginnen in Tokio, waar de Franse komedie OSS 117: Le Caire nid d’espions (foto) van Michel Hazanavicius afgelopen zaterdag de verrassende winnaar was van de Grote Prijs op het Tokyo International Film Festival. De Amerikaanse film Little Miss Sunshine, die sinds afgelopen week in Nederland draait, won de prijs voor beste regisseur en de publieksprijs, terwijl hoofdrolspeelster Abigail Breslin tot beste actrice werd uitgeroepen. Lu Yue kreeg de Speciale Juryprijs voor Thirteen Princess Trees, de beste Aziatische film was volgens de jury After This Our Exile van Patrick Tam.

Op het Spaanse Valladolid International Film Festival won de Servische film Optimisti van Goran Paskaljevic de hoofdprijs, de Espiga de Oro. De film toont het Servië van na Milosevic. De publieksprijs ging naar Indigènes van Rachid Bouchareb, de Fipresci-prijs van filmcritici naar Das Fräulein van Andrea Staka.

In Australië tenslotte deelde de Film Critics Circle of Australia een waslijst aan prijzen uit. Beste film was volgens de Australische critici Ten Canoes van Rolf de Heer, beste regisseur Ray Lawrence voor Jindabyne. Caché van Michael Haneke werd uitgeroepen tot beste niet-Engelstalige film, terwijl Good Night and Good Luck de prijs voor beste buitenlandse Engelstalige film kreeg.

Lees ook:Roemeense prijs voor Esther Rots’ Kan door huid heen
Lees ook:La graine et le mulet winnaar Césars
Lees ook:Maleisische film grote winnaar Pusan-filmfestival
Lees ook:The Host grote winnaar Koreaanse Blue Dragon Awards
Lees ook:The Queen winnaar bij BAFTA’s

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.