Oscars: Babel met zeven nominaties favoriet

De speculaties over de Oscars kunnen nu pas echt beginnen, nadat de nominaties bekend zijn gemaakt. Koploper is Babel, dat zeven nominaties kreeg, waaronder die voor beste film, beste regisseur en twee keer voor beste vrouwelijke bijrol. In de Amerikaanse pers wordt de film 'this year's Crash' genoemd, met een verwijzing naar de verrassende beste film-winnaar van vorig jaar. Dreamgirls kreeg weliswaar meer nominaties (acht), maar niet in de belangrijkste categorieën. Babel zal het uitvechten met vooral Letters from Iwo Jima van Clint Eastwood en The Departed van Martin Scorsese, met Little Miss Sunshine als gevaarlijke outsider. De prijs voor beste regisseur zou nu wel eens naar Martin Scorsese moeten gaan, maar als Babel tot beste film wordt uitgeroepen, zou regisseur Alejandro González Iñárritu ook heel goed de Oscar voor beste regisseur kunnen winnen.

Opvallend is verder de nominatie voor Ryan Gosling voor beste acteur, voor zijn rol in de tamelijk 'kleine' film Half Nelson. In die categorie is Forest Whitaker de grootste kanshebber, voor zijn rol in The Last King of Scotland; in de categorie 'beste actrice' is Helen Mirren al tijden favoriet, voor The Queen.

Martin Scorsese's vaste editor Thelma Schoonmaker verdient wat mij betreft de Oscar voor beste montage voor The Departed; in die categorie is Children of Men ook een goede kanshebber.

De Oscar voor beste documentaire zal waarschijnlijk naar An Inconvenient Truth gaan, de film met Al Gore. De andere genomineerden in die categorie: Deliver Us from Evil, Iraq in Fragments, Jesus Camp en My Country, My Country.

De volledige lijst van nominaties is hier te vinden.

Een leuke beschouwing over de nominaties, één van de vele, is hier te vinden. Citaat:

I'd like to see Jennifer Hudson win best supporting actress for "Dreamgirls," and so I'm pleased to see whom she's up against. In the ridiculous category, there's Abigail Breslin in "Little Miss Sunshine" and Rinko Kikuchi in "Babel." Breslin won't win because the crazy vote will be split between her and Kikuchi.

Lees ook:Babel nu samen met Dreamgirls favoriet voor Oscar
Lees ook:Eindelijk een Oscar voor Marty
Lees ook:Little Miss Sunshine op weg naar een Oscar?
Lees ook:Corbijn-film genomineerd voor Britse prijs
Lees ook:San Sebastian: Iraanse en Franse film delen prijs beste film

3 reacties op “Oscars: Babel met zeven nominaties favoriet

  1. Inge

    En we kunnen de uitreiking van de Oscars eindelijk weer eens live op de Nederlandse TV kijken!
    Film1 zendt de ceremonie live uit, en toevallig is Film1 net die tijd gratis te ontvangen voor iedereen met een digitale kabelaansluiting!!

      /   Beantwoorden  / 
  2. Sweet T

    Ik heb nog nooit van Film1 gehoord… :?

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.