Oostenrijker Michael Haneke wint Gouden Palm 2009

De Oostenrijkse regisseur Michael Haneke heeft in Cannes de Gouden Palm gewonnen voor zijn film Das Weisse Band (De Witte Band), dat meldt De Morgen. De prent werd uitgeroepen tot de beste film op het 62ste filmfestival. In de film gaat Haneke op zoek naar de wortels van de naziterreur, een beklemmend drama over een Duits boerendorp in de aanloop naar de Eerste Wereldoorlog.

De prijs van de jury ging dit jaar naar de Brit Andrea Arnold voor de prent Fish Tank en naar zijn Koreaanse collega Park Chan-wook met de film Bak-Jwi (Thirst), zegt De Standaard. De prijs voor de beste actrice ging naar Charlotte Gainsbourg, voor haar rol in Antichrist van Lars von Trier. De beste acteur was Christoph Waltz, die schitterde in Inglorious Basterds van Quentin Tarantino. De Grote Prijs van de Jury ging naar de Fransman Jacques Audiard voor het gevangenisdrama Un Prophète. De Caméra d’Or voor het beste debuut was weggelegd voor Samson and Delilah van de Australiër Warwick Thornton.

Vijfde keer

Volgens devries.fr was het de vijfde keer dat Haneke geselecteerd was voor Cannes; in 2005 won hij de Gouden Palm voor Beste Regie voor de film Cahché. Twintig verschillende speelfilms streden dit jaar om de Gouden Palm of een van de andere prijzen die toegekend werden door de jury onder leiding van Isabelle Huppert. Vaste gasten Pedro Almodovars, Ang Lee en Ken Loach, gingen met legen handen naar huis.

© devries.fr/De Standaard/De Morgen

Lees ook:Cannes: les vainqueurs
Lees ook:Lady Vengeance, Volver, Caché genomineerd voor BBC-prijs
Lees ook:Rolf de Heers Ten Canoes wint in Gent
Lees ook:Roemeense film wint Gouden Palm
Lees ook:Gouden Beer voor Chinese film Tuya’s Marriage

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.