TV-tip: Un Long Dimanche de Fiançailles

Vandaag op Net 5 om 0.10 uur: Un Long Dimanche de Fiançailles (‘Een lange verloving’) van Jean-Pierre Jeunet – tevens de regisseur van Amélie – is een toch wel bijzonder liefdesverhaal, gebaseerd op het gelijknamige, beroemde boek van Sebastien Japrisot. Deze typische Jeunetfilm is er één die je gezien moet hebben. Met onder andere Audrey Tautou, tevens de hoofdrolspeelster in Amélie. Speelduur: 134 minuten.

Still Un Long Dimanche

Still Un Long Dimanche

De film speelt zich af in de dodelijke loopgraven van de Somme, de machtsgangen van Parijs en in het bescheiden huis van een onbedwingbaar provinciaals meisje – in het Frankrijk tegen het einde van de Eerste Wereldoorlog. De film uit 2004 vertelt het verhaal van de ontroerende zoektocht van een jonge vrouw, Mathilde, naar haar verloofde, die tijdens de oorlog is verdwenen. Hij is één van de vijf Franse soldaten die door de krijgsraad onder mysterieuze omstandigheden is veroordeeld. Zij worden vanuit een geallieerde loopgraaf niemandsland ingestuurd; hun dood tegemoet. Mathilde besluit zich in te zetten voor een lange, moeilijke en vaak frustrerende zoektocht om de waarheid te ontdekken, naar de willekeurige militaire geheimhouding en de absurditeit van de oorlog.

Prachtige beelden

Zoals fransefilms.nl ook stelt: De ruim twee uur durende film is alleen al om de prachtige beelden van het Franse landschap en de muziek van Angelo Badalamenti de moeite waard. Het ingenieuze plot en de manier waarop de geschiedenis van de verschillende personages ontrafeld wordt, maakt van Un Long Dimanche een groots – zij het romantisch – epos over een vreselijke oorlog die welhaast vergeten lijkt. Dat de film op sommige momenten door de vele aparte lijntjes en verhalen – die overigens op het eind keurig weer op hun plaats in het grote verhaal vallen – wat moeilijk te volgen is, komt de film misschien niet direct ten goede, maar rechtvaardigt in elk geval een tweede kijksessie.

Jeunet

Jeunet zou Jeunet niet zijn als we weer worden overladen met details tot in het absurde toe, vertelt ook filmrecensiepagina.nl. In het begin krijgen we alle soldaten met naam en toenaam te horen, waar ze vandaan komen en hoe hun liefjes heten etc. Jeunet maakt tevens vaak gebruik van dezelfde acteurs. Audrey Tautou speelde in zowel Amélie als Un Long Dimanche, terwijl Dominique Pinon in alle films van Jeunet een rol heeft.

Bron: filmrecensiepagina.nl/fransefilms.nl

Lees ook:TV-tip: All or Nothing
Lees ook:Scorsese maakt rock ‘n’ roll-film met Mick Jagger
Lees ook:‘Cinema moet weer visueel verhaal vertellen’
Lees ook:Tv-tip: Dirty Pretty Things (Stephen Frears, 2002)
Lees ook:Het verhaal van de twee Capotes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.