Film Jochem de Vries dingt mee naar Palm d’Or voor beste korte film

Jochem de Vries; een meer Nederlandse naam kan bijna niet. Toch is zijn korte fictiefilm Missen, samen met nog negen andere films, geselecteerd voor de korte film competitie, en maakt daarmee kans op een Palm d’Or in de Franse kustplaats.

jochemdevries.nl)

Filmopnamen Missen (Foto: jochemdevries.nl)

Binnen de Nederlandse filmwereld kent niemand zijn naam. De Vries, in 2004 afgestudeerd aan de Utrechtse Hogeschool voor de Kunsten, maakte enkele korte films, die eerder waren te zien op het filmfestival in Utrecht en in een enkel buitenland, vertelt Ronald Ockhuysen op Parool.nl. Tot enige erkenning leidde dat niet. Maar vanaf nu liggen de verhoudingen anders: zijn twaalf minuten durende film Missen draait in de competitie voor korte films. Dat betekent dat hij kans maakt op een Gouden Palm. Plotseling is De Vries beroemd en behoort hij tot de elite van het internationale filmtalent.

Missen gaat over de 7-jarige Lotje, die het thuis nogal moeilijk heeft. Als ze op een schoolreisje gaat, blijkt het een lastige klus voor Lotje’s moeder om haar naar school te brengen. ‘Ik ben erg trots op de korte film Missen, die mijn producent Reinette [van de Stadt] heeft ingestuurd naar Cannes. Ik kan niet geloven dat de film daadwerkelijk is uitgekozen,’ aldus De Vries (1979) uit Amsterdam tegen Gabriella Adèr van cinema.nl. In de Twentsche Courant Tubantia zegt de filmmaker tegen Ronald Ockhuysen over zijn nominatie: ‘Nog net voor mijn dertigste heb ik Cannes gehaald. Dat is wel iets om trots op te zijn. Dit is het grote genieten.’

Semaine de la Critique

Eerder werd al bekend dat de tweede korte film van De Vries, Trans-Siberian Voices, deel uitmaakt van de kortefilmselectie van het programma Semaine de la Critique. De korte documentaire beleefde eerder al zijn première tijdens het Vladiwostok International Film Festival. Trans-Siberian Voices is een documentaire over de reis die De Vries met de Trans-Siberië Express maakte. In de film zingen verschillende mensen hun volksliederen, terwijl de trein steeds verder naar het oosten rijdt. Het is onderdeel van een zesluik, die gemaakt is voor de internationale workshop Nisi Masa. De zes documentaires werden opgenomen en gemonteerd tijdens de reis met de Trans-Siberië Express van Moskou naar Wladiwostok.

Momenteel is De Vries bezig met een lange speelfilm, Cornea. Zijn project Droomvlucht is uitgekozen voor het One Night Stand project. Dit project, waarbij acht filmmakers de kans krijgen om een tv-film te realiseren, wordt georganiseerd door onder andere de VPRO en het Nederlands Film Fonds.

Het 62ste International Film Festival Cannes duurt tot en met 24 mei.

© cinema.nl, parool.nl en ANP

Lees ook:Nederlands Film Festival gaat online
Lees ook:Nieuw filmfestival in Madrid
Lees ook:60-jarig Cannes geeft zichzelf film cadeau
Lees ook:Tv-tip: Cinema.nl
Lees ook:Stuur je korte documentaire, en win!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.