Das Leben der Anderen favoriet publiek Rotterdam

De publieksprijs op het Rotterdams filmfestival is gewonnen door Das Leben der Anderen, de Duitse film die ook een goede kans maakt op de Oscar voor beste niet-Engelstalige film. De gemiddelde waardering was erg hoog: op een schaal van één tot vijf haalde Das Leben maar liefst 4,82.
Zo'n lijst wil niet zo heel veel zeggen, omdat de (in vorm of inhoud) extreemste films ook de extreemste scores krijgen; de wat moeilijker films krijgen dan eerder een lage gemiddelde score. Waardoor bijvoorbeeld Container van Lukas Moodysson ('Hypnotiserend experiment in groezelig zwart-wit: Moodysson wordt almaar radicaler', luidde de omschrijving in de programmabijlage) op de 181e plek eindigt. En wie weet is Abandoned House (foto), dat op de onderste plek eindigde met een gemiddelde score van 1,98, wel een onbegrepen meesterwerk. De lage plek voor Betelnut (188) kan ik overigens goed begrijpen. Pikant is wel dat Cyrus Frisch' veelbesproken Waarom heeft niemand mij verteld dat het zo erg zou worden in Afghanistan, opgenomen met een mobiele telefoon als camera, op één na onderaan staat.

De winnnaars van de Tiger Awards van dit jaar scoren bij het publiek niet geweldig: Love Conquers All op 163, Bog of Beasts op 124, Die Unerzogenen op 80 en AFR op 56. Voor Die Unerzogenen vind ik de gemiddelde score van 3,74 nog hoog gewaardeerd overigens.

Mijn persoonlijke favorieten dan. Children en Parents, de twee delen van een schitterend IJslands tweeluik, haalden respectievelijk een elfde en 21e plek, niet slecht dus. A Guide to Recognizing Your Saints, meeslepend en inventief gemaakt Amerikaans melodrama over een heftige jeugd in New York, kwam terecht op de 15e plek terecht. En A Dirty Carnival, een verrassend gevoelige Koreaanse gangsterfilm, deed het op de 26e plek ook goed. Mischief Night (36), The Host (50) en Ex Drummer (57) zaten met hun score ook nog redelijk goed. Maar Day Night Day Night (op de 159e plek) had op veel van de bezoekers blijkbaar niet dezelfde grote impact als de film op mij had.

De top tien van dit jaar:

1 Das Leben der Anderen
Score: 4,82
2 The Cats of Mirikitani
Score: 4,73
3 Dixie Chicks: Shut Up and Sing
Score: 4,54
4 Sounds of Sand
Score: 4,48
5 Immer nie am Meer
Score: 4,44
6 > Made in Korea: A One-Way Ticket Seoul-Amsterdam?
Score: 4,41
7 Reprise
Score: 4,37
8 A Hebrew Lesson
Score: 4,36
9 Anche libero va bene
Score: 4,34
10 The Mark of Cain
Score: 4,34

Lees ook:Moodysson maakt weer publieksfilm
Lees ook:Volle zalen voor Das Leben der Anderen
Lees ook:Das Leben der Anderen zet zegetocht voort
Lees ook:Das Leben der Anderen favoriet Volkskrantlezers
Lees ook:Das Leben der Anderen wint Europese filmprijs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.