No Country for Old Men: kijken, friendo

Soms zou je willen dat je in Amerika woonde, zodat je ongegeneerd catchphrases uit films zou kunnen gebruiken. Zoals het fijne 'friendo', dat de psycho killer in No Country for Old Men (de nieuwe film van de Coen-broers) gebruikt. Leuk om over te nemen in het dagelijkse taalgebruik, zoals de LA Times schrijft:

The Coen brothers' adaptation of Cormac McCarthy's "No Country for Old Men," is loaded with folksy wisdom and West Texas one liners. But it is dead-eyed killer Anton Chigurh who asks, in Javier Bardem's terrifying basso profundo: "What business is it of yours where I'm from . . . friendo?" Try tacking that "friendo" tag on to just about any question to achieve instant weirdo cred, in as deep a voice as you can get, lips holding the shape of the "o": "Could you pass the butter . . . friendo?"

No Country for Old Men draait vanaf vandaag ook in Nederland. Niet missen, want het is één van de beste films van de Coens.
Bekijk de trailer van No Country for Old Men:

Lees ook:And the winner is…
Lees ook:Nieuwe trailer voor No Country for Old Men
Lees ook:Nieuwe trailer No Country For Old Men
Lees ook:2006: de meest overschatte films
Lees ook:De trailer voor de nieuwe Coen-broers-film

11 reacties op “No Country for Old Men: kijken, friendo

  1. Sweet T

    Idd sublieme film. Twee keer gezien ook al, en wat een onnoemelijke hoeveelheid details viel mij de tweede keer op. Numero duo in mijn voorlopige Top 10 van 2008:

    1. In The Valley Of Elah
    2. No Country For Old Men
    3. Gone Baby Gone
    4. Juno
    5. We Own The Night
    6. Dagen Zonder Lief
    7. Låt Den Rätte Komma In
    8. Cloverfield
    9. La Maison Jaune
    10. Charlie Wilson’s War

      /   Beantwoorden  / 
  2. Frozzy

    @ Sweet T: Waar staat Sweeney Todd? Hij zal vast niet arthouse-verantwoord zijn, maar ik vond ‘m echt gaaf!

    Ben zelf erg benieuwd naar de nieuwe van de Coen brothers. Van de week maar eens kijken. Las op IMDB ook wat kritische opmerkingen over dat de eerste helft van de film goed is, maar dat ‘ie daarna als los zand uit elkaar valt. Gezien het feit dat ik mezelf niet als een liefhebber van het werk van de Coen brothers beschouw (ja, ik weet het, ik ben de enige ongeveer, maar misschien moet ik er nog naartoe groeien ofzo?), maar deze film zo ongelooflijk positief is ontvangen, ben ik in elk geval zeer zwaar benieuwd.

      /   Beantwoorden  / 
  3. Sweet T

    @Fozzy: Sweeney Todd heb ik nog niet gezien. Staat natuurlijk wel op de lijst. Of een film wel of niet arthousecorrect is maakt mij niets uit. Zie mijn lijstje. Ik ken maar twee soorten films: goede en slechte. OK, en middelmatige. ;)

    Laat je tzt nog weten wat je van No Country For Old Men vindt?

      /   Beantwoorden  / 
  4. Sweet T

    N.B. Met ‘staat natuurlijk wel op de lijst’ bedoel ik de ‘to see-lijst’.

      /   Beantwoorden  / 
  5. Frozzy

    @ Sweet T. Gisteren No Country for Old Men gezien. Erg fascinerend! Mooi gefilmd en ik vond verscheidene scènes bijzonder spannend. Moet hem wel nog een keer zien, met name de veel bediscussieerde 2e helft. Geloof dat ik het meeste wel begreep (discussies op imdb.com hebben dat bevestigd), maar bij het einde werd ik even afgeleid door iemand voor mij in de zaal en toen was de film ineens afgelopen! Wat natuurlijk wel weer fantastisch is, zo abrupt, ik vond dat sterk. Anderen schijnen er meer moeite mee te hebben, maar dat komt vast ook door het interpretatieve karakter van het einde.

    Misschien ben ik nu toch aan wat andere klassiekers van de Coen brothers toe ;-) . Alleen laat ik The Big Lebowski nog even rijpen…

    Maar eerst vanavond weer Sweeney Todd, lekker meezingen hahaha. (Nee hoor ;-) )

      /   Beantwoorden  / 
  6. Sietse

    Frozzy: misschien wat de Coens betreft eens beginnen met Blood Simple, dat vind ik nog altijd een van hun beste. En Fargo natuurlijk…

      /   Beantwoorden  / 
  7. Frozzy

    @ Sietse: Ik zal Blood Simple eens kijken, die ken ik helemaal niet…

    Enne, weet jij niet toevallig een mooi essay met met name een verklaring van de eindscène? Of moet ik daar nog een tijdje op wachten?

      /   Beantwoorden  / 
  8. Sietse

    Op de officiële site van de film is wel een aparte afdeling gewijd aan het eind, met allerlei beschouwingen van recensenten. Wel leuk om door te nemen…

      /   Beantwoorden  / 
  9. Sweet T

    @Fozzy: mooi dat NCFOM je kon bekoren. Alleen ben je blijkbaar erg lang afgeleid, want het eind was echt niet zo abrupt als je denkt. Ik vond dat filosofische slot overigens erg mooi. Samen met het intro (de voice-over van Ed Tom Bell) maakt het van de film meer dan louter een knappe thriller. Bovendien worden daarmee de titel en het verloop van de film beter inzichtelijk. Ik zou zeggen: ga hem net als ik nog een keer kijken. Dat scheelt veel in de beleving en het begrip.
    Verder ben ik het eens met Sietse: naast altijd weer dezelfde bejubelde hoogtepunten uit het Coens-oeuvre (Fargo, Lebowski, O Brother) moet je beslist Blood Simple gezien hebben. Het was hun destijds terecht overdonderende debuut, dat nog niets aan power en klasse heeft ingeboet en waarin alle Coens-kenmerken al aanwezig zijn. Overigens hebben de broers wat mij betreft ook zeker mindere films gemaakt, met Intolerable Cruelty als onbegrijpelijk dieptepunt.

      /   Beantwoorden  / 
  10. Frozzy

    @ Sweet T: Grappig dat je het einde niet abrupt vond. Bij nader inzien wellicht niet (ik zag het laatste half uur 2x), maar ik werk in een bioscoop en ik zie dat veel mensen toch wel moeten wennen aan het einde. Dan blijven ze even wat langer voor zich uitstaren, je kent het wel.

    @ Sietse: dank voor de tip, ik zal de site eens goed bestuderen en dan de film opnieuw bekijken. Mooie Oscarwinnaar, ik ben overtuigd :-)

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.