De wraak van een dame

Hoe zoet smaakt wraak? Met die vraag heeft de Koreaanse regisseur Park Chan-wook zich beziggehouden in drie films, die samen zijn ‘wraak-trilogie’ vormen: Sympathy for Mr Vengeance, Oldboy en Sympathy for Lady Vengeance. Die laatste film is sinds deze week op import op dvd verkrijgbaar. Eind van het jaar wordt hij ook in Nederland uitgebracht, door A-Film. De drie films zijn dan ook samen in één box te koop. Net als de andere twee delen, is Sympathy for Lady Vengeance prachtig én gruwelijk. Erg prachtig, erg gruwelijk.

De dame uit de titel is Lee Geum-Ja, een vrouw die dertien jaar in de gevangenis doorbrengt voor het ontvoeren en vermoorden van een jongetje. Zij blijkt die misdaad bekend te hebben terwijl eigenlijk een ander, de leraar Baek, de schuldige was. In de tijd dat ze in de gevangenis zit, zint ze op wraak.

Park Chan-wook dwingt bewondering af voor de visuele flair waarmee hij het verhaal vertelt. Lady Vengeance is prachtig gefilmd, en zit vol slimme, inventieve visuele vondsten. Mooi is ook de manier waarop de film kan overschakelen van zwarte humor naar aangrijpende tedere momenten.

Met het eind had ik het meeste moeite. Baek blijkt een seriemoordenaar van kinderen. Geum-Ja levert hem over aan de genade van de vaders en moeders van die kinderen, die eerst de door Baek gemaakte video-opnamen te zien krijgen van de – gruwelijke – manier waarop hun kind is vermoord. Dan krijgen ze de keus: ze kunnen Baek overdragen aan de politie, of zelf het vonnis vellen en uitvoeren. Ze kiezen voor het laatste.

Het laatste deel hakt er behoorlijk in. De scènes zijn ongemakkelijk om naar te kijken, zitten op het randje van een soort ramptoerisme. Maar ze laten je wel voelen hoe sterk de behoefte aan wraak kan zijn. En ook hoe onbevredigend die wraak uiteindelijk is.

Bekijk hier de trailer:

Lees ook:Lady Vengeance toch ook nog op grote doek
Lees ook:Schitterende website I’m a Cyborg, But That’s OK
Lees ook:Nieuw op dvd | week 49
Lees ook:Lady Vengeance, Volver, Caché genomineerd voor BBC-prijs
Lees ook:‘Lazarescu’ wint BBC Four World Cinema Award

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.