TV-tip: Hop

Hop (2002)

Hop (2002)

Vanavond op één om 20.40 uur de komedie Hop uit België (2002), geregisseerd door Dominique Standaert. Volgens filmfreak.be zonder twijfel de beste Belgische film van de laatste jaren. Met Kalomba Mboyi, Jan Decleir en Emile Mpenza. Speelduur: 90 minuten.

Hop is de eerste langspeelfilm van de in 1957 in Bombay geboren Belg Dominique Standaert die hij volledig zelf heeft geregisseerd. Hop kent een eenvoudig verhaal dat op alle vlakken op en top Belgisch is. Jan Decleir is overtuigend, Antje De boeck doet wat we van een actrice van haar niveau mogen verwachten. Kalomba Mbuyi mag dan geboren zijn in Kongo, hij loopt school in Brussel en mag bijzonder trots zijn op zijn eerste langspeelfilm. Net zoals Ansou Diedhiou overigens, die voor Hop enkel op theatervlak actief was.

Men is er in geslaagd om zaken, die op één of andere manier aan België kunnen gerelateerd worden, tot één langspeelfilm te bundelen: de tweetaligheid in ons buurland, de problematiek van de illegalen, de werking van de politiediensten, de vroegere terrorismeaanslagen, de aanwezigheid van andere rassen en culturen.

Synopsis

Wanneer zijn vader als illegaal het land wordt uitgewezen daagt een Kongolese jongen de overheid uit zijn vader terug te vinden. Gelukkig is er nog de tot Belg genaturaliseerde, uit Kongo afkomstige, voetballer Emile M’Penza.

Zwart/wit

Hop werd volledig in zwart/wit opgenomen, slechts één keer kleurt het doek veelbetekenend rood. Normaal zou je verwachten dat je in een kleurloze film veel minder kwijt kunt en men het zich als filmmaker nodeloos moeilijk maakt, maar dan heb je Hop nog niet gezien. Kleur is in dit geval hoegenaamd niet nodig, de volledige cast en crew geven op hun manier kleur aan deze bijzonder sterke film. Het gebrek aan kleuren in de film zorgt voor enkele bijzonder knappe ‘shots’ die in zwart/wit nog het best tot hun recht komen.

Lees ook:36ste Filmfestival Gent focust op Azië
Lees ook:Eerste competitiefilms Berlijn bekend
Lees ook:TV-tip: Un Long Dimanche de Fiançailles
Lees ook:Trailer: Lou Reed’s Berlin
Lees ook:Nicole Kidman als Dusty

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.