Verhoeven vs Van Warmerdam: 3-2

Met al die nominaties voor Alex van Warmerdams Ober leek het er even op dat de jury van de Gouden Kalveren een verrassing in petto had, maar uiteindelijk werden de prijzen gisteravond toch verdeeld zoals van tevoren was verwacht: dus de Kalveren voor beste regie, beste film en beste actrice naar Paul Verhoevens Zwartboek – een film die veel bezoekers trekt, maar waar ik nog niemand lyrisch over heb horen praten. Van Warmerdam kreeg als troostprijs een Kalf voor het beste scenario, en Ober kreeg ook nog een prijs voor production design. Met de publieksprijs voor Knetter haalde regisseur Martin Koolhoven nog een beetje zijn gram. In NRC noemde hij eerder deze week de jury van dit jaar de meest incompetente die hij ooit in Utrecht had meegemaakt. Niet alleen hadden ze hem wel als regisseur mogen nomineren voor Knetter, maar hij vond ook dat Carice van Houten genomineerd had moeten voor haar rol in Knetter, niet voor Zwartboek. Affijn, het Hollywoodje spelen in Utrecht is weer voorbij, nu afwachten of Zwartboek het nog tot een Oscarnominatie schopt. Dat zou wél een verrassing zijn.

Volgens NRC Handelsblad had Van Warmerdam zich tegenover Verhoeven nog telefonisch verontschuldigd over zijn opmerking dat hij Zwartboek ‘een kutfilm van twee vieze oude mannen’ vond, waarop Verhoeven hem een lul had genoemd en de hoorn erop had gegooid. Bij de prijsuitreiking feliciteerde Van Warmerdam zijn rivaal Verhoeven met de woorden ‘Jij mag me dan een lul vinden, maar dat belet mij niet je te feliciteren’.

De krant constateert ook dat Zwartboek bekroond is zonder overmatig enthousiasme: ‘Dat de jury – onder leiding van filmmaakster en Filmfonds-intendant Esmée Lammers – daarbij in haar rapport zeer nadrukkelijk de ‘technische vaardigheid’ van de regisseur en de ‘productie’ van de film onderstreepte, en nauwelijks iets over de artistieke kwaliteiten van Zwartboek meldde, kon het Zwartboek-kamp niet deren.’

Zie ook:

- Van Warmerdam vs Verhoeven: 6-4

Lees ook:Van Warmerdam vs Verhoeven: 6-4
Lees ook:Van Warmerdam: Paul Verhoeven kan er niets van
Lees ook:‘Kutfilm’ nu op dvd
Lees ook:Nieuwe Van Warmerdam scoort aardig bij critici
Lees ook:En dan zijn er nog films als Zwartboek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.