Grindhouse in Nederland opgesplitst

Wie Grindhouse, het gezamenlijke project van Quentin Tarantino en Robert Rodriguez, wil zien zoals het bedoeld is, zal naar de Verenigde Staten, of, dichterbij, Londen moeten. Het was de bedoeling van Tarantino en Rodriguez dat hun films, respectievelijk Death Proof en Planet Terror, achter elkaar bekeken zouden worden, met daartussen neptrailers in dezelfde stijl. Dat alles om de sfeer van jaren zeventig-grindhousebioscopen op te roepen, waar lowbudget-exploitationfilms werden vertoond. In Nederland worden, net als in veel andere landen (behalve het Verenigd Koninkrijk), beide films echter los van elkaar uitgebracht; dat werd bekendgemaakt door distributeur A-Film. Zo is Death Proof hier vanaf 7 juni te zien en Planet Terror vanaf 19 juli. Doodzonde. Maar twee films uitbrengen levert natuurlijk een hogere recette op dan één. Het argument voor deze splitsing is dat buiten Amerika het fenomeen grindhouse onbekend is, en dat dus het beoogde effect alleen voor Amerikaanse bezoekers optimaal is. Dat lijkt mij onzin: volgens die redenering zou je Grindhouse überhaupt niet buiten Amerika hoeven te vertonen, omdat wij er toch niets van snappen. Het is overigens nog afwachten hoe Grindhouse op dvd uitgebracht zal worden, maar ik vrees dat je dan ook dubbel mag gaan betalen.

Lees ook:Grindhouse wordt wellicht ook in VS opgesplitst
Lees ook:Trailer Grindhouse veelbelovend
Lees ook:Kill Bill overkill
Lees ook:Opbrengst Grindhouse valt tegen
Lees ook:Gouden Eddie voor Tarantino

4 reacties op “Grindhouse in Nederland opgesplitst

  1. OmegaRed

    Dit is absurd!!!

    Typisch Nederlandse distributeurs. Neem iets goeds, verkracht het, breng het uit, en wacht het geld af.

    Er worden diverse multimediastudies aangeboden. Programma-ideeen worden schaamteloos gejat. Men probeert steeds meer en meer Amerika te kopieren, ja nog steeds.

    Dan komt er een kunstwerk uit, en wat gebeurt er: hoe verdienen we hieraan?

    Stel kloothufters, I hope you rot in hell.

      /   Beantwoorden  / 
  2. OmegaRed

    Ik geloof er namelijk geen fuck van dat dit opsplitsingsidee uit Amerika komt.

      /   Beantwoorden  / 
  3. Isabelle

    Helemaal mee eens!

      /   Beantwoorden  / 
  4. Sweet T

    Volgens een interview in de Volkskrant met Tarantino is het idee om de films te splitsen er al van meet af aan geweest.

    “Voor alle duidelijkheid: dat is ook altijd de bedoeling geweest. Je hebt de ‘double bill’ Grindhouse, met daarin opgenomen Death Proof en Planet Terror. Die is in Amerika in de bioscopen te zien geweest. Daarnaast heb je gewoon Quentin Tarantino’s Death Proof en Robert Rodiguez’ Planet Terror. Twee soortgelijke films van twee geestverwanten.”

    Bovendien is Death Proof als enkele film aanzienlijk langer dan als onderdeel van Grindhouse. Tarantino betoogt daarover dat deze lange versie “absoluut niet” is gemaakt uit angst voor een herhaling van de zakelijke flop in de Verenigde Staten. “Integendeel. Ik heb de korte versie alleen maar kunnen en willen maken omdat ik wist dat er ook een complete versie zou komen. Voor de Europese markt, inderdaad. Omdat daar het ‘double bill-principe’ helemaal niet bekend is.”

    Ik denk dat daarmee alle boze e-mails naar A-Film direct doorgestuurd kunnen worden naar QT zelf.

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.