TV-tip: Yvette

Yvette

Yvette

Morgen, donderdag 28 mei, zendt HUMAN om 22.50 uur op Nederland 2 de documentaire Yvette (2008) uit van Simonka de Jong. Yvette is een 16-jarig Lonsdale-meisje uit Nieuwegein. Ze is stoer en soms agressief. Maar ze kan ook ontwapenend zijn, verlegen en kwetsbaar. De Lonsdale-cultuur, met zijn militaristische kleding, ruige hardcorefeesten en racistische gedrag is de arena waarbinnen Yvette haar weg zoekt naar volwassenheid.

Schoolpleinmode is niet alleen ondoorgrondelijk, kostbaar en vluchtig, maar ook stigmatiserend. Je bent wat je draagt. Het merk Lonsdale is van een stoer sportmodemerk verworden tot de symbolische dracht van racistische gabberjeugd. De Lonsdalejongeren waren een tijdje geregeld in het nieuws en nooit gunstig. Maar hoe weinig de opdruk op een shirt werkelijk doet met de persoonlijkheid van een tiener, laat Simonka de Jong in Yvette zien.

In de documentaire volgen we Yvette anderhalf jaar lang, gedurende een turbulente fase in haar leven, stelt  hollanddoc.nl. Als Lonsdaler wordt ze op school gepest en uitgescholden. Haar klasgenoten vinden haar racistisch, maar zelf vindt ze dat onzin. ‘Ik hou gewoon van mijn land,’ zegt ze. Ondanks de pogingen van haar ouders en leraren haar in het gareel te houden, komt Yvette keer op keer in de problemen. Zelf wil ze het liefst zo snel mogelijk op kamers en een opleiding volgen tot vrachtwagenchauffeur. Dan gebeurt er iets dat haar leven op zijn kop zet en voorgoed ingrijpend zal veranderen.

Zonder dat De Jong wil bagatelliseren wat Yvette en haar vrienden denken en doen, ontstaat een beeld van hoe een doodnormaal meisje vriendschap probeert te vinden en zich een identiteit aanmeet. Yvette is een van de films uit de eerste serie van de documentairereeks ‘Ondertussen in Nederland’. Wat gebeurt er in Nederland, buiten het zicht van de actualiteit?

Bron: hollanddoc.nl

Lees ook:Stuur je korte documentaire, en win!
Lees ook:TV-tip: Zafir
Lees ook:Wolfsbergen verliezer bij Gouden Kalveren
Lees ook:Tweede editie Shoot Me gaat loos
Lees ook:Documentaire over Devil Wears Prada-personage

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.