TV-tip: Perfume, The Story of a Murderer

Vandaag komt om 22.20 uur op Net 5 de thriller Perfume van de Duitse regisseur Tom Tykwer. Een zeer goede verfilming van een beroemd boek, met een toch wel verrassend einde. Een aanrader om zeker een keer gezien te hebben. Speelduur: 149 minuten.

De thriller Perfume: The Story of a Murderer is gebaseerd op het beroemde boek van Patrick Süskind, één van de best verkochte Duitse boeken aller tijden en met vele fans. Toch heeft het ruim twintig jaar geduurd voordat het verfilmd werd. Eén van de problemen bij een roman over reuk is dat film deze geuren uiteraard niet kan overbrengen. Uiteindelijk maakt regisseur Tom Tykwer, bekend van Lola Rennt en Heaven, gebruik van de oudste truc uit de filmgeschiedenis: suggestie. Tykwer kreeg voor deze film het grootste budget tot zijn beschikking dat een Duitse film ooit heeft gehad.

Onweerstaanbaar aroma van jonge maagd

In het Parijs van de 18e eeuw, blijkt de merkwaardige Jean-Baptiste Grenouille, die zelf geen lichaamsgeur heeft, een zeer bijzondere gave te bezitten: een ongelooflijk gevoel voor reuk. Als hij opgroeit maakt hij zich volledig meester van de reuk, door alle geuren in Parijs te ontcijferen, en leerling te worden van een beroemd parfumontwikkelaar. Hij maakt de meest fantastische en exclusieve parfums ter wereld. Toch is Jean-Baptiste nog niet tevreden. Hij raakt geobsedeerd door het ‘vangen’ van het meest ultieme ingrediënt: het onweerstaanbare aroma van jonge vrouwelijkheid.

Zijn zoektocht mondt uit in twaalf vermoorde jonge vrouwen. Er heerst paniek in de stad en vaders proberen hun dochters te beschermen tegen de ongrijpbare ‘meester der geuren’. Ook Antoine Richis, de vader van de mooie Laura, is erg op zijn hoede en vertrouwt de zonderlinge Jean-Baptiste niet. Een bloedstollend spel, om de wrede obsessie en vertroebelde wereld van de jongen op tijd te doorgronden, volgt.

Tom Tyker

Regisseur Tom Tyker scoorde in 1998 een internationale hit met het explosieve Lola rennt, maar maakte ook intense drama’s zoals Winterschläfer, Der Krieger und die Kaiserin en Heaven, en deed mee aan het collectieve werk Paris, je t’aime. De hoofdrol van de eigenaardige Jean-Baptiste Grenouille wordt vertolkt door de jonge Engelse acteur Ben Wishaw (Layer Cake). Verder heeft Tykwer twee grote namen voor de bijrollen weten te strikken: Dustin Hoffman (Papillon) als leermeester Baldini en Alan Rickman (Die Hard) als de vader van Laura, gespeeld door Rachel Hurd-Wood, ook Rachel Hud-Wood (An American Haunting) speelt mee.

© NU.nl en fok.nl

Lees ook:Amerikaanse trailer voor Perfume online
Lees ook:Clive Owen in nieuwe Tykwer-film The International
Lees ook:Tv-tip: Le fabuleux destin d’Amélie Poulain (Jean-Pierre Jeunet, 2001)
Lees ook:Tv-tip: Heaven (Tom Tykwer, 2002)
Lees ook:TV-tip: Mr. Rakowski

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.