Tv-tip: Rebecca (Alfred Hitchcock, 1940)

Of hij tevreden is over Rebecca, vraagt François Truffaut aan Alfred Hitchcock in één van de gesprekken die de twee hadden, die door Truffaut te boek gesteld zijn. 'Well,' antwoordt Hitchcock, 'it's not a Hitchcock picture; it's a novelette, really. The story is old-fashioned; there was a whole school of feminine literature at the period, and though I'm not against it, the fact is that the story is lacking in humor.'

De boekverfilming Rebecca, vanavond om kwart over zes op BBC2, mag dan geen typische Hitchcock-film zijn – humor ontbreekt inderdaad – maar de film is wel degelijk de moeite waard. Toch erg typisch voor Hitchcock is de manier waarop hij de toenemende wanhoop en ontreddering van de hoofdpersoon (niet Rebecca: dat is een personage dat al dood is als de film begint) in beeld brengt, en de opbouw van de suspense, vooral aan het eind.

Daar komt bij dat Joan Fontaine hartverscheurend mooi de hoofdrol speelt, een verlegen, naïef (en in de film naamloos) meisje dat de liefde van haar leven gevonden denkt te hebben en in een duistere nachtmerrie belandt. Zij speelt een meisje van eenvoudige komaf dat met een heer (mister De Winter) trouwt; diens vorige vrouw is onder mysterieuze omstandigheden overleden. Onder meer door de bemoeienis van de huishoudster, de sinistere mrs. Danvers, blijft de herinnering aan de dode vrouw een schaduw werpen over het nieuwe huwelijk.

Rebecca won in 1941 de Oscars voor beste film en camerawerk, maar de regie van Hitchcock werd niet bekroond. Het was één van de zes Oscarnominaties voor Hitchcock die niet verzilverd werden.

Rebecca is onlangs op dvd verschenen bij Dutch FilmWorks, als onderdeel van de Essential Cinema-serie. Er is ook een Criterion Collection-uitgave, met allerlei extra's.

Bekijk twee fragmenten uit Rebecca:

Lees ook:Actrice Claude Jade overleden
Lees ook:Cameron Diaz in nieuwe Richard Kelly-film
Lees ook:Trailer: My Blueberry Nights
Lees ook:TV-tip: Un Long Dimanche de Fiançailles
Lees ook:Chang Chen in nieuwe film Kim Ki-Duk

Eén reactie op “Tv-tip: Rebecca (Alfred Hitchcock, 1940)

  1. Irina

    exellent

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.