Tv-tip: Mulholland Drive (David Lynch, 2001)



Tien tegen één dat je na het zien van David Lynch' Mulholland Drive
(vanavond om tien voor negen op België 2) denkt: hè? Hoe zat dat nou precies? Want de film mag dan één van Lynch' beste zijn, het is ook één van zijn meest cryptische. Daarom een paar tips.

Eén: neem de film op. Er zijn genoeg mensen die na afloop de schouders ophalen – 'het zal wel' – maar wie toch een poging wil doen de film te doorgronden, zal hem zeker nog eens moeten zien.

Twee: let goed op, al vanaf het begin.

Drie: de film bevat diverse sleutelscènes, en dat zijn niet per se de scènes waarin een paarse sleutel voorkomt. De optredens van de illusionist en de zangeres in de nachtclub Silencio moeten je bijvoorbeeld duidelijk maken dat alles lang niet altijd is wat het lijkt. Pas dat gegeven toe op de film.

Vier: probeer niet voor alles een verklaring te zoeken. Bedenk dat David Lynch zelf vindt dat niet alles in het leven te verklaren is en die opvatting ook in zijn werk tot uiting brengt.

Vijf: lees op salon.com het artikel Everything you wanted to know about Mulholland Drive, een uitstekende, uitgebreide uitleg. Het behandelt de vele vragen die de film oproept, te beginnen met: 'What the fuck is going on in this movie?'

Zes: lees 'David Lynch's 10 Clues to Unlocking This Thriller', die de regisseur op verzoek van de filmstudio opstelde. Maar verwacht er niet te veel van.

Zeven: blijf niet te veel hangen in de diverse internetforums waarin de diverse Mulholland Drive-theorieën worden besproken. Bekijk liever de film zelf nog eens.

Acht: bekijk de film dan nóg eens, om je eigen theorie te testen. Roep die theorie uit tot de enige juiste. Ga dan verder met Lynch' eerdere, nog raadselachtiger film Lost Highway.

Als dat alles nog niet genoeg is: lees hier het script van Mulholland Drive.

Bekijk de trailer van Mulholland Drive:

Lees ook:Kunstzinnige kijk op David Lynch
Lees ook:Trailers: Inland Empire en Nue propriété
Lees ook:Tv-tip: David Lynch in VPRO’s Wereldgasten
Lees ook:Films die ik graag wil zien
Lees ook:Inland Empire verenigt beste en slechtste van David Lynch

7 reacties op “Tv-tip: Mulholland Drive (David Lynch, 2001)

  1. Frozzy

    Leuk stukje! Ik heb de film ook wel eens in een college behandelt. Mooi om te zien, die mensen die denken dat ze een theorie hebben maar door een paar kritische vragen weer helemaal in de war raken.

    Enne, na Lost Highway (die ook van de week op tv komt volgens mij) naar de bioscoop voor Inland Empire? Heb jij die al gezien Sietse? Ben jij van het kamp dat denkt dat Lynch hier nu wel echt de weg kwijt is geraakt of ben jij van het kamp die de film briljant vindt, mogelijk ingegeven door het feit dat het een Lynch-film is? (Overigens ga ik hem denk niet kijken, wacht wel tot ie op dvd komt.)

      /   Beantwoorden  / 
  2. Sietse

    Inland Empire heb ik nog niet gezien nee. De berichten dat die film echt helemaal onbegrijpelijk zou zijn, schrikken me wel wat af. Ik hou er toch wel van als er nog een beetje een touw aan vast te knopen is… Maar het lijkt me wel een film die je in de bioscoop moet zien. Dus ik ga wel proberen ‘m nog te zien.

      /   Beantwoorden  / 
  3. Frozzy

    Ja, dat is ook zo. Als je er geen touw aan vast kan knopen maar je ‘de ervaring moet ondergaan’ enzo, dan kan je beter in de bioscoop zitten dan dat je thuis op je tv-tje kijkt en de film tig keer stopzet en dan weer een biertje gaat halen enz. Moet het dan toch maar gaan proberen, de film zal helaas waarschijnlijk niet in Leiden in de bioscoop komen verwacht ik…

      /   Beantwoorden  / 
  4. JW

    Jij hebt de film in een college behandelt? Dat zal dan geen college Nederlands zijn geweest.

      /   Beantwoorden  / 
  5. Frozzy

    @JW: Niks mis met een kromme zin op z’n tijd, als je het mij vraagt. ;-)
    (Die dt-fout bovenaan is wel een beetje gênant, maar er is helaas geen mogelijkheid tot het wijzigen van je reactie bij deze blog…)

      /   Beantwoorden  / 
  6. Sietse

    Heb wel even overwogen om die fout te herstellen, maar reacties moet je niet gaan redigeren..

      /   Beantwoorden  / 
  7. Sweet T

    Heb hevig getwijfeld of ik Inland Empire op Motel Mozaïque zou gaan bekijken, afgelopen zaterdag, maar er speelden te veel leuke bands op die tijd(en). Wel jammer, was mooi gratis meegenomen geweest, en in Zoetermeer draait-ie niet… :(

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.