De kloof tussen recensent en filmbezoeker

De recensies van de Duitse film Eden, vanaf deze week in Nederland te zien, zijn een mooi voorbeeld van een merkwaardig verschijnsel. Namelijk: de grote kloof tussen de filmrecensent en het filmkijkend publiek. Eden won eerder dit jaar op het filmfestival van Rotterdam de publieksprijs. Wat wil zeggen dat de bezoekers deze film gemiddeld een hogere waardering gaven dan, om maar wat te noemen, Me and You and Everyone We Know, Tsotsi, Into Great Silence en Dam Street. Maar de recensenten zijn het deze week roerend eens over Eden: een film van niks. Twee sterren, meer niet.

Zelf vond ik Eden eerlijk gezegd heel onderhoudend, ik vond de personages beminnelijk (behalve de jaloerse echtgenoot, maar zelfs die krijgt een paar scènes die je voor hem innemen), de verwikkelingen tamelijk verrassend. Sympathieke film. Eerder drie of drieëneenhalve ster dan twee dus.

Dat vonden de recensenten niet. De Filmkrant, over het titelpersonage: 'Charlotte Roche, die Eden speelt, irriteert soms met haar lachjes en haar gezwijmel, erg druk met zichzelf in de weer, en ze heeft nauwelijks oog voor de verliefde kok. Ze maakt je niet nieuwsgierig naar de uitkomst van deze ongewone romance.' 'Was het nu echt nodig om Eden ook nog eens een schattig dochtertje met het syndroom van Down te geven?' vraagt Jos van der Burg in het Parool.

Waar het mis lijkt te gaan, is dat elk van de recensenten Eden alleen maar als eetfilm kan zien. En dan geërgerd is als de film de conventies van dat genre wel of juist niet volgt. 'Een goede eetfilm hoort naar een grootse, majestueuze maaltijd toe te werken,' weet David Sneek (de Volkskrant), 'maar het zwakke slot van Eden speelt bij een snackbar langs een hoofdweg.' Andere recensies verwijten de film juist voorspelbaarheid.

Wie iets beter naar de film kijkt, ziet dat het eten in Eden vooral dienst doet als manier van contact leggen tussen de voornaamste personages, inclusief het dochtertje dat het syndroom van Down heeft (en waarom ook niet?). Het had ook over een bijzonder begaafde muzikant of een geniale dichter kunnen gaan. De film gaat deels over eten als intieme, zinnenprikkelende bezigheid, maar vooral ook over het lastige van platonische vriendschappen, zeker als één van de twee verliefd wordt en de ander een jaloerse echtgenoot heeft.

Wat die publieksprijs betreft, dat begrijpt Dana Linssen in NRC wel: 'Dat de film begin dit jaar op het Filmfestival Rotterdam de publieksprijs won, is desondanks begrijpelijk. Liefde gaat door de maag en filmliefde ook: één blik op de chocoladetaart die maitre d’ Gregor voor serveerster Eden bereidt en ook een beetje diëtende toeschouwer gaat om.' De regisseur had dus eigenlijk niet zo veel moeite hoeven doen: anderhalf uur lang beelden van chocoladetaarten en andere lekkernijen hadden hem die publieksprijs ook opgeleverd. Rare redenering.

Een andere verklaring is dat de film 'behaagziek' (Parool, Filmkrant) is. Zoals bekend scoren films die het publiek willen behagen goed bij dat publiek, maar slecht bij de critici, die liever hard tegen de schenen worden geschopt. De bioscoopbezoeker is makkelijker tevreden te stellen dan de recensent. De succesvolste regisseurs zijn daarom de regisseurs die geen films voor recensenten maken. Dat veel lezers aan Eden een genoeglijke avond kunnen hebben, doet er voor de recensenten niet toe.

Een publieksprijs heeft altijd één nadeel: omstreden, minder toegankelijke of 'moeilijke' films zullen 'm zelden winnen, omdat zulke films van een aantal bezoekers ook de laagste waardering krijgen, wat het gemiddelde omlaag haalt. Maar dan nog: blijft het feit dat ruim 600 mensen Eden in Rotterdam prachtig vonden. Wat je de filmrecensenten mag verwijten, is dat ze geen moeite hebben gedaan om zich in te leven in de bezoekers die klaarblijkelijk echt door de film werden geraakt.

Lees ook:Rotterdam: de prijzen (2)
Lees ook:Rotterdam: stand publieksprijs (2)
Lees ook:Stuur je korte documentaire, en win!
Lees ook:Denen belonen Ten Canoes en Reprise
Lees ook:4 maanden, 3 weken en 2 dagen favoriet Volkskrantcritici

12 reacties op “De kloof tussen recensent en filmbezoeker

 1. Zuperman

  Typisch een vrouwenreactie van Dana Linssen, vrouwen hebben vaak iets met dieet & een overdosis chololade. Veel filmfestival-bezoekers laten zich -heel begrijpelijk- toch ook leiden door een favoriete recensent, dat spreekt dan weer tegen die redenatie van de kloof.

    /   Beantwoorden  / 
 2. Sietse

  Maar op een festival koop je eerder een kaartje voor een film waar je weinig van weet en waar je nog geen recensies van gelezen hebt. De reactie is dan nog aardig onbeïnvloed. Je ziet dan vaker dat de publieksfavorieten niet de favorieten van de critici zijn, en vice versa.

    /   Beantwoorden  / 
 3. Unfairera

  Whenever i play call of duty, 4 or 5, after like 30 mins of playing, the game freaks out (shapes randomly get stretched out and splattered all over the screen, also, all 2D interfaces go away, (cross hairs and maps)… After this happens, there is nothing i can do to save the game, or exit with out restarting the computer via the button. once in a while a thing comes up saying that there was a serrious error with the driver software. (nVidia) system specs: Windows XP 32 (With Direct X 9.0) 4 GB RAM (3.25) 3.16 GHZ Dual Core Intel Asus P-5ND (motherboard) Video Info: nVidia geforce 9500 1 GB (video card) Moniter Resalution (1024×1200 somthing) does anyone have any ideas? thanks

  ______________
  ]Pas neoprenowy

    /   Beantwoorden  / 
 4. Chanceappasia

  Wow Check out this rumor…..

  ABC will announce Monday that TLC reality star Kate Gosselin will be one of the hoofers on the next round of “Dancing With the Stars,” according to a source with knowledge of the situation.

  At press time, the deal was virtually done for the now-divorced mother of eight to become one of the celebrities vying for the cheesetastic Mirrored Disco Ball.

  This will be the fulfillment of a dream for Gosselin who, on Jay Leno’s ill-fated prime-time show, said she’d like to be on “Stars” because she can’t dance. “I want to laugh at myself,” Gosselin told Leno. “I so cannot dance.”

  Will you Watch?

    /   Beantwoorden  / 
 5. tetetherm

  Hey everyone what do you think of this! Pretty crazy stuff! I don’t think anyone is going to stop young people from partying but what do my fellow moms think?

  At Virginia Tech, where tailgating and raucous apartment complex parties are time-honored rituals, university officials are turning increasingly to Mom and Dad to curb problem underage drinking.

  This semester, the school in Blacksburg, Va., began notifying parents when their under-21 students are found guilty of even minor alcohol violations such as getting caught with a beer in a dorm room.

  Although it’s common for colleges to alert parents of major alcohol offenses — or when a student faces suspension — Virginia Tech is part of a small but growing number sending letters home on minor ones.

  The debate about how much to involve parents in such cases is a balancing act for colleges and universities. Officials want to hold young adults accountable as they venture out on their own, are well aware that drinking is part of the college experience, and also recognize potential allies in a generation of hands-on parents who can help when things go too far.

  “I think it helps students open up to parents,” said Steven Clarke, director of Virginia Tech’s College Alcohol Abuse Prevention Center. “And parents can be helpful in setting boundaries students might need.”

  The beefed-up parental notification policy is part of a broader strategy that includes alcohol-education classes and a “party positive” program that encourages responsible drinking.

  The student reaction to the policy change, not surprisingly, has been less than enthusiastic.

  “If you have one beer in the dorm and you get caught, I don’t feel like parents should be notified,” said Erik Pryslak, a junior engineering major. “Now that we’re all in college, we’re all adults. It’s kind of your responsibility to take care of yourself. If you want to make your parents aware you’re about to be kicked out of school, then it’s on you.”

  Studies show that students who say their parents would disapprove of them drinking are less likely to drink heavily once they get to college, said Toben Nelson, an assistant professor at the University of Minnesota School of Public Health who has studied campus drinking.

  At Virginia Tech, the school has operated on a “three strikes” system for years: Students get one strike for a minor alcohol violation and two for a major one — things like getting a DUI or vomiting all over a residence hall bathroom. Three strikes and a student is suspended for at least one semester.

  After a spate of alcohol-related deaths on college campuses, Congress in the late 1990s changed student privacy laws to lower barriers to parental notification in cases involving students under 21.

  Schools took a wide array of approaches in response. Virginia Tech started notifying parents of under-21 students after major alcohol offenses or when a student had accumulated two strikes with two minor ones.

  But some parents complained that because they had not been notified of minor offenses, they were in the dark until a student was suddenly facing suspension, said Edward Spencer, Virginia Tech’s vice president for student affairs. Hence the change this semester — a move Spencer says also reflects changing times.

  Parents of Generation X students were often reluctant to get involved when the school invoked an emergency clause in privacy laws and alerted them of alcohol problems, he said.

  “The response would be, ‘You know, I’m leaving on a cruise. I’m going to a class reunion.’”

  But today, parents of millennials tend to be tethered by cell phone to children who studies show often idolize their parents — so it makes sense to go a step further in parental involvement, he said.

  “We’d like to strike a happy medium,” Spencer said. “We’re grateful for the positive involvement of parents. We find it difficult when their involvement is over-involvement.”

  Research has found more than 40 percent of college students reported at least one symptom of alcohol abuse or dependance. One recent study estimated that more than 500,000 full-time students at four-year colleges suffer injuries each year related to drinking, and about 1,700 die in such accidents.

  “When it comes to safety, there really is a fine line,” said Max DiSesa, a sophomore from Durham, N.H. “I completely understand Virginia Tech and they want to keep people safe. But I think this might be overall detrimental to the growth of students.”

  Some universities already have found success alerting parents earlier. The University at Albany, State University of New York has seen a decline in repeat offenders since it began notifying parents of under-21 students of minor alcohol violations four years ago, said Laurie Garafola, director of residential life.

  “I don’t send many second letters out to parents,” she said.

  At the University of North Carolina Wilmington, the philosophy is different. The school — which like many others stresses shared responsibility to parents and students during summer orientation — does not notify parents of minor offenses. Parents, however, are notified before any under-21 student is suspended.

  “Part of students coming to college is to learn how to be a responsible adult — and hopefully learn from their mistakes,” said Patricia Leonard, vice chancellor for student affairs.

  Copyright © 2010 The Associated Press. All rights reserved.

    /   Beantwoorden  / 
 6. Gadget Reviews

  Don’t beg yourself what the creation needs; ask yourself what makes you come alive. And then go and do that. Because what the people needs is people who own aggregate b regain alive.

    /   Beantwoorden  / 
 7. la disfunzione erettile

  Work out ferments the humors, casts them into their right channels, throws substandard redundancies, and helps species in those hush-hush distributions, without which the fuselage cannot subsist in its vigor, nor the soul role of with cheerfulness.

    /   Beantwoorden  / 
 8. curare disfunzione erettile

  Exercise ferments the humors, casts them into their right channels, throws bad redundancies, and helps species in those confidential distributions, without which the association cannot subsist in its vigor, nor the typification act with cheerfulness.

    /   Beantwoorden  / 
 9. Stephane Hedler

  Hello from a keen reader. Well, there have been many blogs which I have seen today however none of them comes close to this. Bravo! And I want you to be aware that my mates consider me extremely critical therefore that is massive praise indeed!

    /   Beantwoorden  / 
 10. leather armchair

  We are greatly appreciative of you due to the above entry. You have little understanding of its importance to me. We may merely be capable of telling you thankyou nonetheless I am afraid this might not be sufficient. Peace to you and yours.

    /   Beantwoorden  / 
 11. laser tattoo removal

  Someone I work with checks your site out quite often and suggested that I check it out. The writing style is great and the content is relevant. Thanks for the insight you offer the subscribers!

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.