Nieuwe Van Warmerdam scoort aardig bij critici

Drie sterren in de Volkskrant, vier in het Parool, een lovende recensie in Trouw, een lyrisch NRC: de filmcritici van de Nederlandse kranten lusten Alex van Warmerdams nieuwste film Ober wel. Ober opende gisteravond het Nederlands Film Festival 2006.

Van Warmerdams ober Edgar is een hoofdrolspeler in een b-film, die zo beu is van zijn beroerde bestaan dat hij kwaad verhaal gaat halen bij de schrijver.

Jann Ruyters omschrijft de regisseur in dagblad Trouw als ‘Nederlands meest eigenwijze filmauteur’. Hij maakte van Ober volgens haar ‘zowel een ode aan film als een antifilm’. Ober bevalt haar beter dan sommige eerdere Van Warmerdam-films: ‘Het vreemde is wel dat het vervreemdende Ober je toch meer besmet dan films als Kleine Teun of Grimm. Edgars treurigheid kleeft. Iets daarvan zal komen door het realistischere decor. Het kale restaurant, die morsige wc’s, de lege flats.’

Ober is volgens Jos van der Burg in het Parool (vier sterren) ‘een ouderwets tragikomische Van Warmerdam over een schlemiel’. Vooral het acteren, ‘waarin het nauw luistert met de timing van de absurdistische dialogen’, is volgens de recensent opmerkelijk goed. ‘Het is fijn om weer eens een Nederlandse film zonder soapacteurs te zien.’

NRC Handelsblad doet bij er bij monde van Bas Blokker nog een schepje bovenop. De dialogen zijn briljant, de situaties typisch Van Warmerdam, en hij heeft ‘een meesterlijk gevoel voor de werking van het totaalshot’. ‘ls het moeilijk is aan te geven wat er zo goed is aan Ober, dan is het omdat de film helemaal geslaagd is en dan nog een beetje extra.’

Jan Pieter Ekker is in de Volkskrant (drie sterren) gematigd positief. ‘Niets is te gek in Van Warmerdams Ober,’ schrijft hij. ‘Dat is tegelijk de kracht en de zwakte. De vorm biedt ruimte aan een reeks grappen en grollen die herinneren aan Van Warmerdams beste werk, maar de constructie heeft ook iets vrijblijvends.’

Lees ook:Van Warmerdam vs Verhoeven: 6-4
Lees ook:Van Warmerdam: Paul Verhoeven kan er niets van
Lees ook:Verhoeven vs Van Warmerdam: 3-2
Lees ook:Terstalls nieuwste afgebrand in de kranten
Lees ook:Vreemder dan Ober?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.