Nederlandse première Effi Briest in Lumière

Vanavond is de Nederlandse première van Effi Briest (2009) in Lumière in Maastricht. De tegenwoordige hausse aan klassieke roman-verfilmingen met ensemble-cast lijkt nog niet ten einde. Effi Briest is naar het meesterwerk van Theodor Fontane en kent een hoofdrol voor Sebastian Koch (Zwartboek).


Geleverd door Filmtrailer.com

De roman Effi Briest (1895) van Theodor Fontane wordt vaak in één adem genoemd met Flauberts Madame Bovary en Tolstoys Anna Karenina. De klassieke roman over overspel en eerwraak werd al diverse malen verfilmd, onder meer door Fassbinder (1974).

Recent lijkt een nieuwe generatie Duitse filmmakers de klassiekers te herontdekken, want na een verfilming van Buddenbrooks bereikt nu ook een moderne adaptatie van Effi Briest de filmtheaters, geregisseerd door Hermine Huntgeburth (The White Massai). Huntgeburth permitteerde zich nogal wat vrijheden ten opzichte van de roman, met name waar het gaat om het einde van de film.

Het verhaal is gesitueerd in de negentiende eeuw. De zeventienjarige Effi Briest wordt door haar ouders uitgehuwelijkt aan een oudere baron. Hij neemt Effi mee naar zijn huis in een ingeslapen provinciaal stadje en bekommert zich verder niet meer om haar. Effi kwijnt weg, tot het moment dat ze een jonge majoor ontmoet. Speelduur: 118 minuten. (mv)

Dagelijks om 19.45 uur; woendag 1 juli ook 14.15 uur.

Lees ook:Tv-tip: Day of the Jackal (Fred Zinneman, 1973)
Lees ook:Nicole Kidman als Dusty
Lees ook:Exorcisme, maar bepaald geen horror
Lees ook:TV-tip: Un Long Dimanche de Fiançailles
Lees ook:‘Cinema moet weer visueel verhaal vertellen’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.