Docudrama’s Kamp Vught ontvangen wint weer prijs

De twee films over Kamp Vught zijn weer in de prijzen gevallen. De twee docudrama’s over twee Joodse meisjes in 1941 hebben een eerste en tweede prijs gewonnen in de categorie educatie op het Amerikaanse International Film & Video Festival. In eigen land werden de films eind vorig jaar bekroond met een Gouden Reiger, dat meldt Inge Lepelaars op brabantsdagblad.nl.

De films zijn onderdeel van het lespakket ‘Kamp Vught in de klas’. Inmiddels zijn meer dan duizend schoolklassen aan de hand van dat pakket rondgeleid in Kamp Vught, een voormalig SS-concentratiekamp.

De film Lege Plekken gaat over Roosje, een joods meisje dat plotseling van school wegblijft. Wie helpt mij nu nog is de film over Gerda, een joods meisje uit Berlijn dat naar het dan nog veilige Nederland wordt gestuurd. De films werden gemaakt door tbsProductions in Nuenen, in opdracht van Nationaal Monument Kamp Vught. Veel figuranten komen uit de regio.

Volgens Cees Baas, die de scenario’s schreef, slaan de films aan omdat het ‘gevoelige verhalen zijn zonder sentimenteel te worden, en omdat ze strak gefilmd zijn’. Deze docudrama’s was het eerste ‘speelfilmachtige’ project van regisseur Tim Klok. Hij noemt de erkenning ‘ongelooflijk’.

Het International Film & Video Festival bestaat sinds 1967. De in Los Angeles gewonnen ‘Gold Camera’ en ‘Silver Screen’ bestaan uit de titel, de eer en een beeldje. Het bijbehorende feest werd vanwege de kredietcrisis afgelast. Er wordt nog een distributeur voor de films gezocht.

© Inge Lepelaars/brabantsdagblad.nl

Lees ook:Nieuw filmfestival in Madrid
Lees ook:Roemeense prijs voor Esther Rots’ Kan door huid heen
Lees ook:Denen belonen Ten Canoes en Reprise
Lees ook:Goedkoop Brits debuut wint prijs in Frankrijk
Lees ook:Persconferentie van Brian De Palma…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.