De honderd beste documentaires aller tijden

Nog een aardige lijst: de Amerikaanse Chlotrudis Society for Independent Film – die zichzelf omschrijft als 'a non-profit organization that teaches people to view films actively, helps people experience the world through independent film, and encourages discussion and discourse about film and the world' – heeft een lijst opgesteld van de honderd beste documentaires aller tijden. Eerder maakten ze al eens een lijst van de 101 beste niet-Engelstalige films aller tijden, waar Wong Kar-Wai's In the Mood for Love bovenaan stond (met Antonia van Marleen Gorris op de 90e plek). De lijst van beste documentaires wordt aangevoerd door Grey Gardens (foto) van de broers Albert en David Maysles, een film uit 1975 die een tijdje terug door Criterion op dvd werd uitgebracht. De documentaire gaat over Edith Bouvier Beale en haar dochter Edie, de tante en nicht van Jackie Kennedy Onassis. Opvallend zijn verder de hoge noteringen voor Stop Making Sense van Jonathan Demme (op 3) en Tarnation van Jonathan Caouette (op 4).

De top 20 van beste documentaires volgens Chlotrudis:

1. Grey Gardens
2. The Man With a Movie Camera
3. Stop Making Sense
4. Tarnation
5. The Up Series
6. The Gleaners & I
7. Titicut Follies
8. Spellbound
9. Double Dare
10. Grizzly Man
11. Crumb
12. Born Into Brothels
13. DiG!
14. This Film Is Not Yet Rated
15. In the Realms of the Unreal
16. Bowling for Columbine
17. Hoop Dreams
18. Capturing the Friedmans
19. The Fog of War
20. Murderball

Lees ook:Hitchcock beste Britse regisseur
Lees ook:De beste niet-Engelstalige films
Lees ook:Wordt het weer Turks Fruit?
Lees ook:Stone doet Bush
Lees ook:De favoriete Criterion-dvd’s van Guy Maddin

2 reacties op “De honderd beste documentaires aller tijden

  1. richard siwes

    Fijn om eindelijk eens iets over Mevrouw Beale en haar dochter te vinden…ben een grote fan van Grey Gardens,en ben erg benieuwd hoe groot GG hier in Europa gaat worden,nu er een broadway-musical van is,er een film komt waarin Drew Barrymore de rol van ‘little’Edie op zich neemt,en GG op dit moment al tien Tony-nominaties heeft!
    Ben bevriend met Jerry die ook in deze documentaire te zien is,en hij is ook erg enthousiast dat ‘de dames’eindelijk de aandacht krijgen die ze verdienen.;)

      /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.