Bios-tip: Chung Kuo Cina in Antonioni Retrospectief

De film Chung Kuo Cina / China (1972 ) draait zondag in het Filmtheater ‘t Hoogt in Utrecht tijdens een Antonioni Retrospectief.

In 1972 reisde Michelangelo Antonioni op uitnodiging van de Chinese staatstelevisie met een Italiaanse cameraploeg (16mm) zes weken door China. Het verslag van hun omzwervingen tussen Beijing en Shanghai, langs communes, bergdorpjes en marktpleinen, bestaat primair uit beeld; het begeleidend commentaar beperkt zich tot een toelichting op de onopgesmukte gebeurtenissen.

Antonioni moest natuurlijk een voorgeschreven route volgen en werd in zijn doen en laten gecontroleerd door officiële ‘begeleiders’. Hij vond het geen probleem. ‘Ik wilde eenvoudigweg laten zien wat ik in China zag. De camera nam de plaats van mijn ogen in. Ik ben op zoek naar beelden, niet naar oordelen.’

Aanvankelijk was het Chinese oordeel positief. Niettemin beschuldigde het Chinese Volksdagblad een jaar na dato op hoge toon Antonioni van anti-communisme. Hij zou een slecht beeld van China gegeven hebben met de suggestie dat de ellende van de Culturele Revolutie (1966-69) nog steeds voortduurde en hij zou opzettelijk allerlei positieve scènes verwijderd hebben.

Zijn reactie was helder: ‘Ik heb nooit de bedoeling gehad de waarheid over China te vertellen. Mijn visie is noodzakelijk oppervlakkig. China is een mysterie, waarvan men de tekens alleen interpreteert. Ook het feit dat bepaalde lagen van de essentie verborgen blijven, is werkelijkheid.’

Aanvang: zondag 5 juli om 19.30 uur in Filmtheater ’t Hoogt in Utrecht. Speelduur: 240 minuten.

Lees ook:Antonioni bij Monty Python
Lees ook:‘Waar zijn de Aziatische films?’
Lees ook:Weglopen uit de film…
Lees ook:Dvd-tip: Paris, Texas
Lees ook:En dan ook nog Antonioni

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.