Mening recensenten doet er niet erg toe

De Volkskrant bericht vandaag over een onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen, over het effect van recensies op het succes van films. Waarbij een onderscheid werd gemaakt tussen mainstream- en arthousefilms. Citaat uit het bericht:

De uitkomst is verrassend: bij mainstreamfilms is geen directe invloed van recensies op lezers zichtbaar. Bezoekers van arthousefilms laten zich wel leiden door een recensie. Maar hun keuze heeft nauwelijks te maken met de mening van de recensent. De invloed wordt bepaald door de grootte van de recensie, of er al of niet een afbeelding bij is geplaatst, en door het aantal recensies dat over een film is verschenen.

Een minder opzienbarende conclusie is dat De Telegraaf en AD grotere recensies over mainstreamfilms plaatsen dan over arthousefilms, terwijl dat bij de Volkskrant andersom is. NRC Handelsblad en Trouw maken in dat opzicht geen duidelijk onderscheid.

Lees ook:Forever: zijn de jury’s er ingetuind?
Lees ook:Voor alle duidelijkheid…
Lees ook:Van Warmerdam: Paul Verhoeven kan er niets van
Lees ook:Nieuwe film Gus Van Sant krijgt gemengde ontvangst
Lees ook:Onbeperkt naar kwaliteitfilms in Amsterdam

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.