Exorcisme, maar bepaald geen horror

Gisteren naar Requiem geweest, mooie Duitse film over een meisje dat
in haar hoofd stemmen hoort en ervan overtuigd raakt dat ze door demonen zeten is.
Een priester probeert uiteindelijk de duivel uit te bannen met een
exorcisme. Verwacht echter geen film à la The Exorcist of The Exorcism
of Emily Rose
(die gebaseerd is op hetzelfde, waargebeurde verhaal).

Een horrorfilm is Requiem in de verste verte niet, meer een ingetogen portret van een meisje, Michaela, dat streng religieus is opgevoed en wanhopig wordt van de stemmen in haar hoofd die haar vertellen dat ze niet meer mag bidden. En die haar studie flink dwars zitten.

Zoals eerder te zien was in bijvoorbeeld Lichter (in Nederland uitgebracht als Distant Lights) is regisseur Hans-Christian Schmid erg goed in het geloofwaardig neerzetten van zijn personages, die nooit karikaturen worden. Daarom voel je sympathie voor de vader van het meisje, ook als hij haar op een gegeven moment niet meer wil (kan) helpen; en uiteindelijk zelfs ook voor haar moeder, die met haar strenge religieuze opvoeding vast iets heeft bijgedragen aan de geestelijk labiele toestand van haar dochter.

Knap is overigens ook hoe de sfeer van de jaren zeventig (de film is gebaseerd op een gebeurtenis uit 1976) is neergezet, zonder de mode van die tijd overdreven te benadrukken. Schmid heeft er veel aandacht aan besteed, zonder uit het oog te verliezen dat het daar niet om gaat. Het gaat om Michaela en haar demonen.

Lees ook:Verboden Duitse film bekroond in Spanje
Lees ook:Wordt het weer Turks Fruit?
Lees ook:Tv-tip: 23 (Hans-Christian Schmid, 1998)
Lees ook:Stemmen Rowlands, Deneuve in verfilming Persepolis
Lees ook:TV-tip: Hwal

Eén reactie op “Exorcisme, maar bepaald geen horror

 1. Antoine

  Hoe een exorcisme verloopt is deels afhankelijk van de autoriteit die de exorcist heeft, en anderzijds of de client voldoende demonisch bezet is om een manifestatie te ontlokken van de aanwezige geestelijke entiteit. Er zijn clienten die niet of nauwelijks meer herkenbaar zijn tijdens een echt exorcisme.

  Voor de client is het echter beter om geen manifestatie te hebben.

  Vr.gr.
  Antoine & Natasha
  Bretagne-FRANCE

    /   Beantwoorden  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.