Cate Blanchett geloofwaardig als ex-junkie

Aan het eind van Little Fish, een Australische film met Cate Blanchett die afgelopen week op dvd verscheen, klinkt een kinderkoor. Het zingt niet een religieus of oubollig lied, maar een popsong (Flame Trees van Cold Chisel, voor de kenners), als begeleiding bij beelden van een aantal hoofdpersonen uit de film, die in zee gaan zwemmen. De afsluitende scène die ontroering moet oproepen. En verdomd, dat lukt – vooral door dat kinderkoor, The Sacred Heart School Choir uit Cabramatta.

Een soortgelijk effect had het gebruik van een kinderkoor in 28 Days Later, de merkwaardige zombiefilm van Danny Boyle uit 2002. Daarin was het ‘t betoverend mooie Season Song van Blue States – gezongen door een koor van kinderen uit Londen en Essex – dat het einde van de film een bijzondere meerwaarde gaf.

Een verschil met Little Fish is dat het Australische kinderkoor ook nog in een scène te zien is. Tracy Heart (Oscarwinnares Cate Blanchett), een voormalige junkie die haar leven op de rails probeert te krijgen maar door haar verleden wordt achtervolgd, stapt per toeval een gebouw in waar de kinderen aan het repeteren zijn. Ze heeft dan net voor een goede vriend een dosis heroïne gekocht, en de verleiding is groot om er zelf ook wat van te nemen. De zingende kinderen herinneren haar aan haar eigen jeugd; daardoor kan ze uiteindelijk de verleiding weerstaan.

Het is de verdienste van regisseur Rowan Woods dat hij de betekenis van die scène niet te nadrukkelijk heeft gemaakt. En het is de verdienste van Cate Blanchett dat ze het geloofwaardig weet te spelen. Blanchett is sowieso de voornaamste reden waarom Little Fish het bekijken waard is. Het is niet zo vanzelfsprekend dat je sympathie voelt voor de norsige ex-junkie die zij speelt, maar zij weet het voor elkaar te krijgen.

Echt indrukwekkend is Little Fish desondanks niet, daarvoor is de plot te (nodeloos) ingewikkeld, en komen er te veel personages langs die maar afleiden van waar het eigenlijk om gaat – die ex-verslaafde die worstelt en probeert boven te komen.

Lees ook:Cate Blanchett als Bob Dylan
Lees ook:CinekidStudio wint omenius CEduMedia Zegel
Lees ook:TV-tip: Identity Theft: The Michelle Brown Story
Lees ook:Tv-tip: Heaven (Tom Tykwer, 2002)
Lees ook:Trailer: The Curious Case of Benjamin Button

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.